Indexeer het groeipakket en stop kinderarmoede

Zo’n 4 miljard euro geeft Vlaanderen elk jaar uit aan kindergeld, en dat voor zo’n 1,6 miljoen kinderen. Sinds 2019 kreeg het kindergeld de naam “groeipakket”. Elk kind heeft recht op een vast bedrag (176,66 euro), aangevuld met extra toeslagen naargelang het inkomen. 

Dat is ook nodig, want de kosten voor kinderen lopen flink op. Zeker nu alles duurder wordt. Gezinnen in armoede halen zonder dat kindergeld het einde van de maand niet. 1 op de 8 kinderen groeit op in armoede.

Het kindergeld wordt steeds minder waard

Toch kopen we steeds minder met het kindergeld. De afgelopen jaren werd er keer op keer bespaard op geld dat er naartoe gaat. En terwijl de prijzen door inflatie stegen met 10,3%, deed men het kindergeld veel minder stijgen, met slechts een paar procenten. 

Nochtans is er geld, want het budget dat Vlaanderen krijgt van de federale overheid om uit te geven aan het kindergeld stijgt wel met de inflatie. Zo’n 200 miljoen Euro bleef daardoor hangen bij de Vlaamse regering en ging niet naar de kinderen. 

Jaar na jaar gaat dit verder achteruit. Voor veel gezinnen dekt het groeipakket vandaag minder dan de helft van de opvoedingskosten voor de kinderen. Vooral gezinnen met hoge kinderopvangkosten, gezinnen met oudere kinderen en grote gezinnen worden getroffen. 

Wat wil het ABVV?

De Vlaamse regering heeft het geld. Gebruik het dan ook voor de gezinnen. Indexeer het groeipakket zodat het kindergeld terug de stijgende levensduurte volgt. 

Verhoog ook de toeslagen voor gezinnen in armoede. Alleen zo kunnen we kinderarmoede écht bestrijden. 

Hou mij op de hoogte over het groeipakket

Het Vlaams ABVV en zijn VZW’s verwerken persoonsgegevens volgens de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Verordening 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (=AVG).
Als je meer wenst te weten over ons Privacybeleid, surf dan naar www.vlaamsabvv.be\privacy

Gerelateerde nieuwsberichten

groeipakket sint
8% minder Sint!? – actie groeipakket Vlaams ABVV
05 december 2023
Lees meer
Septemberverklaring
Septemberverklaring: gedraagt Vlaamse regering zich als grootbank?
26 september 2023
Lees meer
groeipakket
Nog een maand om groeipakket welvaartsvast te maken?
06 september 2023
Lees meer
Image
indexeer het groeipakket

Deel deze pagina: