8% minder Sint!? – actie groeipakket Vlaams ABVV

5 december 2023  - Persbericht  - Groeipakket
Image
groeipakket sint

Ik groei, de economie groeit, maar het groeipakket krimpt. Het Vlaams ABVV hamert al enige tijd op het niet indexeren van het groeipakket. Sinds 2019 is het kindergeld een Vlaamse bevoegdheid en is het niet meer gekoppeld aan de levensduurte. Zeker in jaren waarin de inflatie flink stijgt betekent dat een reële koopkrachtdaling voor Vlaamse gezinnen, dit jaar een verschil van 8%. Het Vlaams ABVV gaat daarom deze week de straat op met een regionale sinterklaasactie.

Alles wordt duurder, maar groeipakket volgt niet

Vlaanderen is sinds 2019 bevoegd voor het kindergeld. Sindsdien stijgt het groeipakket niet meer met de levensduurte, maar stijgt het budget elke oktober met 2%. Het gevolg van deze beslissing is dat de steun voor gezinnen een reële waardevermindering ondergaat in jaren waar de inflatie groter is dan 2%. Dit jaar, met een inflatie van 10,3%, bedraagt het verschil 8%. Alles wordt duurder, maar het groeipakket volgt niet.

Nochtans krijgt de Vlaamse overheid zelf wél een geïndexeerd bedrag. Het budget dat Vlaanderen krijgt van de federale overheid om uit te geven aan het kindergeld stijgt immers met de inflatie. In 2022 bedroeg het verschil met het uitgekeerde groeipakket 200 miljoen euro. In 2024 zou dit ‘restbedrag’ verdubbelen naar 400 miljoen.