Terugblik roodshow: naar een humaan activeringsbeleid

7 augustus 2023  - Actualiteit  - Werkloosheid
Image
affiche

Er wordt teveel gesproken 'over' in plaats van 'met' werkzoekenden. Uit de resultaten van onze bevraging bij 2400 langdurig werkzoekenden blijkt dat de begeleiding van VDAB onvoldoende afgestemd is op hun noden. ABVV laat het hier niet bij. Tijdens 6 roodshows gingen we samen met werkzoekenden op zoek naar aanbevelingen voor een humaan activeringsbeleid.

Caro Van der Schueren (adviseur arbeidsmarkt) en Stefanie Ruymen (educatief medewerker Bewegingswerk) gingen op pad in Vlaanderen om met 70 werkzoekenden en het middenveld in gesprek te gaan over de begeleiding van VDAB. Deze gesprekken voerden we niet alleen. Wim Van Lancker (Prof. KU Leuven), Ides Nicaise (Prof. KU Leuven), Annelies Scheers (onderzoeker KU Leuven), Fons Leroy (arbeidsmarktexpert) en Henk Van Hootegem (coördinator Steunpunt tegen armoede, sociale uitsluiting en bestaansonzekerheid) namen deel aan onze roodshows.

De thema's leven met een werkloosheidsuitkering, arbeidsmarktbeleid, armoede, de rol van werkgevers, buurten zonder langdurig werkloosheid en discriminatie op de arbeidsmarkt kwamen aanbod. Via een stellingenspel debatteerden we over mogelijke aanbevelingen naar de overheid, werkgevers en VDAB. We gaven al het eerste startschot voor een mogelijke campagne of actie. In het najaar gaan we samen met werkzoekenden verder brainstormen hierover. 

Samen strijden we voor een humaan activeringsbeleid!

We bedanken alle deelnemers! De roodshows toonden aan dat we enkel allemaal samen kunnen strijden voor een humaan activeringsbeleid. De boodschap is duidelijk: we laten dit thema en de werkzoekenden niet los. In het najaar publiceren we ons rapport met de resultaten van de bevraging langdurig werklozen met bijhorende aanbevelingen. Deze aanbevelingen zijn opgesteld samen met werkzoekenden. Vervolgens gaan we in gesprek met de VDAB en Jo Brouns, de minister van Werk. Noteer zeker 30/11 in jullie agenda’s. Op deze dag staat het thema humaan activeringsbeleid centraal. Meer info volgt hierover nog. We blijven strijden voor een humaan activeringsbeleid!

Meer info over het project vind je hier

Wil je graag op de hoogte blijven? Stuur een mailtje naar stefanie.ruymen@vlaamsabvv.be 

Een aantal getuigenissen van werkzoekenden tijdens de roodshows:

"Politici en krantenkoppen zijn heel hard voor werkzoekenden. Er wordt naar beneden getrapt, de schuld wordt enkel bij ons gelegd. Ik voel mij daar heel slecht bij. Als je al weinig zelfvertrouwen hebt, helpen stigmatiserende uitspraken niet. Ik doe echt mijn best om werk te vinden."

“De uitkering (sneller) verlagen, verhoogt alleen maar de armoede. Wij solliciteren voortdurend. Moeten wij naast de afwijzing van werkgevers, ook in armoede leven? Willen ze dat ik onder een brug slaap?” 

62-jarige werkzoekende getuigde: "Ik heb al 110x gesolliciteerd maar vang bot. Waarom kunnen werkgevers niet transparanter zijn over waarom ze mij niet aanwerven? Als ik naar concrete feedback vraag per mail waarom ik de job niet heb, krijg ik geen reactie. Dat is mysterieus, ik vermoed dat mijn leeftijd er wel iets mee te maken heeft."

Image
draaideur