Senioren en jongeren: grote verliezers van de hervorming van de NMBS-tarieven

17 mei 2024  - Actualiteit  - Senioren
Image
Flyeractie NMBS

Op verschillende plekken in Vlaanderen voerden ABVV Senioren en jongeren samen actie rond openbaar vervoer. 

Aan de hand van flyers maakte we reizigers bewust van de aankomende tariefwijzigingen. 

In 2025 wijzigt de NMBS haar tarieven. Het doel? Het treingebruik de komende 10 jaar met 30% verhogen door pendelaars aan te moedigen om tijdens de daluren te reizen. Een mooi voornemen! Maar … sommige tarieven die zeer voordelig zijn voor bepaalde doelgroepen, waaronder de financieel minder gegoede groep, verdwijnen gewoon. En reizen tijdens de spitsuren zal duurder worden.

• Het retourticket van €8,30 voor 65-plussers verdwijnt ten voordele van een korting van 40% op de ‘standaardprijs’. Concreet zou een ticket Oostende-Luik heen en terug dan €30,60 kosten (60% van €51), meer dan drie keer de huidige prijs.

• Jongeren onder de 26 kunnen ook genieten van de korting van 40%, maar de Youth Multi (tienrittenkaart voor jongeren -26 jaar) zal verdwijnen. Concreet zou een retourticket Oostende-Luik €30,60 kosten (60% van €51) in plaats van €12, of bijna drie keer de huidige prijs.

• Voor mensen met recht op een verhoogde tegemoetkoming (RVT) wordt de algemene korting van ongeveer 50% vervangen door een korting van 40%. Concreet zou een retourtje Oostende-Luik €30,60 kosten in plaats van €26,60, een stijging van €4.

De minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, is onvermurwbaar: “er zullen alleen winnaars zijn.” En de NMBS verzekert hem: “Voor lange trajecten zal de stijging geplafonneerd zijn”, maar tot hoeveel is nog niet bekend. En “er zal een voordeelkaart beschikbaar zijn.” Wat dit inhoudt, weten we nog steeds niet. Deze signalen zijn weinig geruststellend!

 

🚫 Tegen de afschaffing van senioren- en jongerentickets

✅ Voor goedkopere treinen voor iedereen