Senioren en Europa
Op 15 maart nodigde Kathleen Van Brempt senioren van Vooruit S-plus en ABVV-Senioren uit voor een studiedag rond Europa. In het Europese parlement werd duidelijk dat ook voor senioren Europa geen ver-van-hun-bed-show is.
Na de geslaagde studiedagen in SGA-verband rond seniorenbeleid op federaal, lokaal en gewestelijk niveau vorig jaar kwam deze studiedag als een onmisbare aanvulling.
Zoals gezegd lijkt Europa voor velen een ver-van-mijn-bed-gebeuren, maar niets is minder waar. Vaak vergeten we dat de Europese integratie ons de huidige welvaart en vooral vrede en wederzijds begrip tussen landen en volkeren in onze Europese Unie gebracht heeft. Een verwezenlijking die meer dan ooit nu bedreigd wordt door de opkomst van extreemrechts en het populisme. Maar er is meer; de Covid-19-crisis, de energiecrisis en de klimaatcrisis leerden ons dat Europa - ondanks de vele problemen en institutionele onvolkomenheden – daadwerkelijk bijdraagt aan onze welvaart en welzijn.
De namiddag ging van start met een welkomstwoord door Leona Detiège, Voorzitter S-plus. Zij benadrukte het belang van het verderzetten van deze SGA-studiedagen traditie. Die samenwerking is onze kracht. Ook het feit dat we de belangrijke onderwerpen naar voor durven schuiven. Senioren, gezondheidszorg en de link met Europa. Het is een jammerlijke zaak maar de opkomst bij de Europese verkiezingen daalt elke keer weer. Door Europa opnieuw op de kaart te zetten als belangrijk domein kunnen we deze tendens helpen keren. De massale interesse voor deze studiedag toont aan dat de interesse voor de Europese Unie heel erg leeft.
Jost Bertrand (Voorzitter ESO-PES-senioren) gaf een inleiding over het ESO-Memorandum. Waarin hij onder meer de nadruk legde op het belang van de erkenning van senioren.
Medewerkster van Frank Vandenbroucke (Federaal Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken) Gloria Ghéquière verzorgde daarna een inleiding over zorg en gezondheid in Europa. De toegang tot gezondheidszorg staat al lang in de sociale pijler, maar tot COVID was EU ze daar niet echt mee bezig.
“Het is te weinig geweten maar er is steeds vaker een medicijnentekort in Europa. Daarover hebben we een samenwerking op poten gezet. We hebben een project opgestart om terug in Europa meer medicijnen te produceren. In de zorg was de pandemie op vele vlakken een kantelpunt.”
Joyce Loridan (Solidaris - AIM), Jos Bertrand en Raf de Weerdt (ABVV) hadden de eer om in een panelgesprek te reageren op deze inleidingen en eigen voorstellen op tafel te leggen.
Afsluitend mocht Kathleen Van Brempt (Europees parlementslid namens Vooruit) het slotwoord voorzien.