Interim levenslang?

2 november 2023  - Actualiteit  - Werkloosheid
Image
Interim levenslang

Een interimcontract, een springplank naar vast werk? Het blijft een populaire gedachte. Maar hoe komt het dan dat zo veel uitzendkrachten vele jaren, zonder uitzicht op verbetering, gevangen zitten in het web van uitzendarbeid?

6, 7, ... 10 jaar of meer aan een stuk bij dezelfde gebruiker aan de slag blijven op basis van interimcontracten. Het is niet langer een uitzondering. Uitzendarbeid is voor deze werknemers geëvolueerd van een tijdelijk naar een permanent fenomeen.

ABVV Interim verzamelde honderden getuigenissen van uitzendkrachten die verschillende opeenvolgende jaren op de interimcarrousel zijn blijven draaien. 

ABVV Interim trekt aan de alarmbel. In de loop van onze nationale campagne geven wij een stem aan de vele uitzendkrachten die om diverse redenen voortdurend met tijdelijke contracten werken, of hebben gewerkt.

Wat denkt de uitzendkracht ervan?

Ruim 600 werknemers die een jaar of meer als uitzendkracht hebben gewerkt, vulden onlangs een enquête van ABVV Interim in. De vragen uit het onderzoek peilen naar de concrete ervaring van deze uitzendkrachten. Hoe lang hebben zij met een interimcontract gewerkt? Wat dit bij dezelfde gebruiker? Hebben zij problemen ervaren?

Opvallende vaststelling: langdurige periodes van tewerkstelling met interimcontracten komen in heel wat sectoren voor. Het wordt de betrokken werknemers bovendien vaak buiten hun wil aan hen opgedrongen. Men kan vraagtekens plaatsen bij het motief om deze werknemers zo lang met een tijdelijk contract tewerk te stellen.

Heb jij zelf ook zoiets ervaren?