FACTCHECK van de maand

2 april 2024  - Loopbaan
Image
Factcheck

Loopbaanbegeleiding, wat is dat eigenlijk? Iedereen heeft er een eigen kijk op, zowel de begeleider zelf als de persoon die begeleiding volgt. Maar we komen vaak misverstanden tegen over loopbaanbegeleiding. Met deze reeks helpen we misverstanden rond loopbaanbegeleiding de wereld uit.

Misverstand van april: "Een loopbaanbegeleider vertelt mij waar ik goed in ben"

Loopbaanbegeleiders zijn geen helderzienden die alles op tafel leggen wat er in je schuilt. Het zijn wel coaches die met behulp van oefeningen en gesprekstechnieken je op een gestructureerde manier laten stilstaan bij jezelf.

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?

Het lijken op het eerste zicht eenvoudige vragen, maar het antwoord blijkt vaak moeilijker dan we zelf verwachten. Dankzij een begeleiding van 4u tot 7u ga je met hulp van de coach en (thuiswerk)opdrachten, stilstaan bij jezelf. Op een positieve maar ook kritische manier. Zo heb je op het einde van de begeleiding een uitgebreid antwoord kunnen formuleren op deze 3 kernvragen. Deze antwoorden helpen om af te toetsen welke mogelijkheden op de arbeidsmarkt het best passen bij wie je bent, wat je kan, wat je wil en wat je belangrijk vindt in je loopbaan. Een loopbaanbegeleider vertelt mij dus niet waar ik goed in ben, maar helpt mij om hier zelf een antwoord op te geven.

Wil je loopbaanbegeleiding volgen? Of zit je nog met vragen over je loopbaan? Klik dan hier en neem contact op met een van onze loopbaanbegeleiders