Investeer overtollige Vlaamse bedrijfssteun in lagere energiefactuur voor gezinnen

6 mei 2022  - Persbericht  - Energie
Image
abvv

In december keurde de Vlaamse regering een steunpakket goed voor bedrijven die met hoge energiekosten geconfronteerd worden. Er werd in totaal 250 miljoen euro voorzien. Nu er blijkt dat slechts 3,2 miljoen euro werd uitgegeven, roepen werkgeversorganisaties op om de voorwaarden voor de steun te versoepelen. Een slecht idee, vindt het Vlaams ABVV.  “Eerder dan het geld over meer bedrijven uit te strooien die het blijkbaar niet nodig hebben, moet de Vlaamse regering net meer doen om de energiefactuur voor gezinnen te verlagen”, aldus Caroline Copers, Algemeen Secretaris van het Vlaams ABVV.

Voorwaarden niet wijzigen

De geringe opname van de steun zou volgens werkgevers liggen aan te strenge voorwaarden. Deze zijn echter zeker niet overdreven hoog. Zo moet het gaan om bedrijven die economisch gezond zijn, moet de energiefactuur minstens verdubbeld zijn, mag men niet meer dan 35% beroep doen op tijdelijke werkloosheid (een andere steunmaatregel waar bedrijven van kunnen genieten), en mag het bedrijf in dezelfde periode als het steun krijgt geen dividenden uitkeren. De bedrijven in kwestie kunnen tot 4 miljoen aan steun per kwartaal ontvangen, voor sommige energie-intensieve bedrijven zelfs tot 7,5 miljoen per kwartaal.

“Die voorwaarden zijn niet meer dan normaal”, vindt Caroline Copers. “We gaan toch geen steun geven aan bedrijven die dat geld vervolgens als winst mogen uitkeren of mensen in tijdelijke werkloosheid zetten. Om daar vervolgens de belastingbetaler en de werknemer voor te laten opdraaien. Laat ons de fouten van de covid crisis niet opnieuw maken. Toen is er teveel gegeven aan bedrijven en heeft de overheid massa’s steun moeten terugvorderen.”En wat met de gezinnen?

En wat met de gezinnen?

Bovendien zijn er noden genoeg als het op hoge energiefacturen aankomt. Het Vlaams ABVV klaagde al eerder aan dat Vlaanderen veel te weinig doet om gezinnen te ondersteunen tijdens de energiecrisis. Premies voor wie de middelen heeft om de eigen woning energiezuinig te maken volstaan niet. Bijna de helft van de Vlaamse gezinnen heeft het geld niet dat nodig is voor zo’n renovatie.

Concreet vragen we (1) een indexering van het Groeipakket en steun voor huurders zodat ook gezinnen en alleenstaanden financieel ondersteund worden bij hun hoge facturen. En er moet (2) dringend geïnvesteerd worden in meer energiezuinige sociale woningen en in een ondersteunende en collectieve aanpak van renovatie via een sociaal warmteplan. Alleen zo kan de energiecrisis duurzaam opgelost worden. Op beide vlakken heeft Vlaanderen de bevoegdheden in handen om een verschil te maken.

“Het is goed dat Vlaanderen aan de economie denkt, maar we mogen hopen dat ze dat ook doet voor de energierekening van de Vlaamse gezinnen”, besluit Caroline Copers.