Actie toegankelijk openbaar vervoer

Auteur: evert wouters -  5 juni 2024  - Senioren
Image
Actie 4 juni antwerpen toegankelijkheid openbaar vervoer.jpg

 

“Als de roltrappen nog altijd defect zijn, installeren we ons maar in het station en genieten daar van onze koffie en pateeke!”. 

De senioren van ABVV-regio Antwerpen zijn de immer defecte liften en roltrappen van De Lijn in ’t Stad beu. 

Dinsdag 4 juni voeren ze actie voor echte toegankelijkheid van het openbaar vervoer in Antwerpen. 

Voor haltes aangepast aan de noden van wie minder mobiel is. Voor snelle reparaties van roltrappen en liften,.. Kortom: voor meer investeringen! 

We zijn met 85.000 in Antwerpen: de 65+’ers. En 20.000 stadsgenoten hebben een erkende handicap. Voor ons dagelijks vervoer zijn we meestal aangewezen op het openbaar vervoer. Tal van trams, bussen en vooral haltes zijn echter onaangepast aan de noden van senioren en andersvaliden. Veel haltes hebben geen verhoogd perron, zijn niet drempelvrij of zijn alleen toegankelijk met een begeleider. 

Roltrappen en liften moeten de premetrostations toegankelijk maken maar ook daar faalt het beleid van De Lijn, de bevoegde schepen en de Vlaamse overheid. Eind 2023 was slechts 1 van de 12 stations volledig toegankelijk! 1 op 5 roltrappen was defect. Vandaag zijn er nog steeds 4 stations niet volledig toegankelijk! Het is altijd maanden wachten op reparaties door onderaannemers. Maar ons leven wacht niet! Senioren en personen met een handicap hebben het recht om zich vrij te bewegen. 

Met de klimaatopwarming en de verkeersmalaise hebben we meer dan ooit nood aan goed openbaar vervoer. De Vlaamse overheid organiseert het tegenovergestelde. Met de zogenaamde ‘basisbereikbaarheid’ werden 3.800 haltes geschrapt! Vanuit tal van gemeentes werd het moeilijk om op school, in de winkel of bij openbare diensten te komen. 

In de steden vallen tal van bussen en trams uit door technische mankementen. Vaak zijn er onvoldoende bussen om de chauffeurs te laten uitrijden! Dit raakt reizigers en personeel. Niemand mist graag zijn bus of tram, niemand rijdt graag rond met ontevreden reizigers. 

Ontoegankelijke haltes, gebrekkig materiaal, personeelstekorten en geschrapte haltes. Ze zijn het resultaat van jarenlange besparingen op het Vlaams openbaar vervoer. 

Het is dringend tijd voor investeringen in een performant, betaalbaar en toegankelijk openbaar vervoer! 

 

De Antwerpse ABVV senioren eisen: 

  • Echte toegankelijkheid! Pas de Antwerpse haltes aan, aan de noden van wie minder mobiel is.
  • Geen maandenlange roltrap- en liftpannes meer! Haal de techniekers zelf in huis of sluit tenminste goede serviceafspraken met afdwingbare termijnen.
  • Investeer in ons openbaar vervoer!