Heidi en Jack - Zuidkempische Werkplaatsen

De Zuidkempische Werkplaatsen (ZKW) is een Beschutte Werkplaats met drie vestigingen: in Herentals, Bouwelven en Geel. Er werken 236 mensen in verschillende afdelingen: onder andere het uit- en herverpakken van voeding, een zeefdrukkerij en opdrachten voor schoonheidsproducten Estée Lauder.

Sterke vakbondsdelegatie

Er werkt een sterke vakbondsdelegatie, met goede militantenvergaderingen en goede interne communicatie. Toch wisten zij weinig van het diversiteitsplan. Jack De Kort, delegee, en Heidi Bervoets, diversiteitsconsulente voor Mechelen+Kempen, ijveren voor meer diversiteit in het personeelsbeleid.

Heidi: Begin 2010 kregen Daisy en Brigitta, twee delegees van ZKW, syndicale basisvorming. In die basisvorming stel ik mezelf en de diversiteitswerking voor. Later nodigde Roger Vrancken (secretaris AC) mij uit op de maandelijkse militantenvergadering van ZKW. Daar bereiden de delegees zich voor op de Ondernemingsraad en het CPBW.

Jack: Ik zat in een werkgroep die de nieuwe onthaalbrochure maakte. Tenminste, dat dacht ik. Door Heidi’s uitleg begrepen we dat de werkgroep het diversiteitsplan begeleidt en via de OR ook advies mag geven. Over de andere acties van het diversiteitsplan wisten wij niet veel. Heidi komt nu elke maand naar de interne werkgroep. Die ondersteuning is altijd nuttig, maar bij ons nog meer welkom

Concrete resultaten

Jack: We hebben de onthaalbrochure verbeterd, meer op maat gemaakt van de werknemers. Ze wordt duidelijker, actueler, met grote letters en verzorgde vormgeving. We werken zoveel als mogelijk met pictogrammen om alle afspraken duidelijk te maken voor iedereen. Bijvoorbeeld afspraken over start- en stoptijden, werkkledij, gepaste schoenen, hygiëne, veiligheid, of wat te doen als het brandt.

Competentiebeheer

Jack: Heidi ondersteunt ook de werkgroep die de intakeprocedure wil verbeteren. Met die procedure willen we de kennis en de vaardigheden van nieuwe werknemers herkennen. Op die manier zal iedereen terecht komen op de afdeling die het best overeenstemt met zijn capaciteiten. Daarnaast is competentiebeheer ook de start voor een persoonlijk opleidingsplan. Op langere termijn moet dat leiden tot persoonlijke opleidingsplannen voor alle arbeiders en betere opleidingen voor de monitoren. Wij waken erover dat het welzijn van de werknemer centraal staat, en niet enkel het rendement.

Deel deze pagina: