Giovanni - Gia Cataro in Gent

Het Gents bedrijf Gia Cataro doet in schoonmaak en industriële reiniging en telt een kleine 200 werknemers - voornamelijk met een migratieachtergrond. Ze gaan grotendeels aan de slag in andere bedrijven. Giovanni Desmet onderhoudt de refters van Arcelor Mittal. Hij werd kort na zijn aanwerving delegee.

‘Ik heb collega’s uit alle hoeken van de wereld’

Diversiteitsconsulente Veronique Willox overtuigde Giovanni -in samenwerking met zijn beroepssecretaris- om deel te nemen aan het lerend netwerk ‘werken op een superdiverse  werkvloer’ van het Vlaams ABVV.

Giovanni: “Ik heb de werkgever overtuigd om ons maandelijks de personeelslijst over te maken. Ongeveer 70% van de collega’s heeft een migratieachtergrond. Zij komen uit alle hoeken van de wereld: Marokko, Turkije, Bulgarije, Syrië, de Filippijnen, Senegal …”.

‘We bouwden het syndicaal werk uit en verbeterden de arbeidsvoorwaarden’

Giovanni komt als delegee dagelijks op voor de rechten van zijn collega’s: “Vroeger was er veel discussie over overuren, de verlofregeling ... Ik ben heel snel delegee geworden, en we hebben daar met de delegatie meer lijn in gekregen. Vroeger verliep het syndicaal werk ook niet vlot. Ik bouwde er de syndicale werking uit zodat we nu maandelijks een halve dag hebben om het overleg voor te bereiden, om maar een voorbeeld te noemen.“

“Het is niet altijd zo simpel om collega’s met al die verschillende talen en culturen uit te leggen waar ze recht op hebben en waar ze zich moeten aan houden. Er wordt heel veel flexibiliteit van hen verwacht.” In ruil voor die flexibiliteit zorgde Giovanni samen met de andere delegees voor maaltijdcheques en een gunstiger verlofregeling.

‘Nu wil ik graag het onthaal verbeteren’

Giovanni: “We hebben ondertussen een delegee van Bulgaarse afkomst. Daardoor kunnen we een nog beter contact leggen met de werkvloer. We zien ook dat er meer en meer diversiteit is onder de werfleiders.”
Giovanni blikt ook al vooruit: “Waar ik nu aan wil werken? Het onthaal. Het is hard nodig om de vele nieuwe collega’s van bij het begin goed op te vangen. En later zou ik ook willen werken aan taalondersteuning.”

Veronique Willox: “Dat zijn mooie uitdagingen om samen verder aan te werken.”

Deel deze pagina: