Hoe solliciteer ik vandaag?

Solliciteren is veranderd sinds covid19 uitbrak. Werkgevers schakelden over op digitaal solliciteren. Het vacature-aanbod wijzigde: in bepaalde jobs zijn er handen te kort, in andere sectoren is het momenteel moeilijker om werk te vinden. Hoe ga je hiermee om?


Vacature-aanbod:

 •  Je vindt vacatures op www.vdab.be/jobs . Maar ook het vacatureaanbod via LinkedIn wordt ook steeds uitgebreider: een profiel aanmaken is de moeite waard! Vergeet ook niet rechtstreeks op bedrijfswebsites te kijken. En wist je dat de meeste jobs gevonden worden via kennissen, vrienden en familie (je netwerk)? Laat hen dus weten naar welk type werk je op zoek bent.  
 • Je kan een bepaalde job voor ogen, dan kan je dit doorgeven in VDAB-online account, en ervoor zorgen dat je een mail krijgt als er vacatures verschijnen die aan je selectiecriteria voldoen.
 • Hulp nodig hierbij? Contacteer dan onze ABVV-loopbaanconsulenten via onderstaande contactbon.

Weet je niet welke type jobs je graag zou doen? Ontvang je via de VDAB vacatures die niet bij je profiel passen? Contacteer dan zeker onze ABVV-loopbaanconsulenten. Zij kunnen je verder helpen. 

Het digitale sollicitatiegesprek

Werkgevers kiezen er meer en meer voor om een eerste sollicitatiegesprek telefonisch of digitaal te doen. Via skype, zoom, google hangout, teams, Whatsapp… alles is mogelijk. Maar hoe kan je je hierop voorbereiden?

 1. Probeer videochat eerst uit in het programma dat voorgesteld wordt door de werkgever. De online sollicitatiecoaches van de VDAB kunnen je hierbij helpen.
 2. Zorg dat je tijdens het sollicitatiegesprek in een rustige ruimte zit. Zorg dat de internetverbinding en het geluid kwalitatief is. Heb je een koptelefoon? Gebruik die dan.
 3. Zorg dat de omgeving die in beeld komt netjes is. In een aantal programma’s is het mogelijk om je achtergrond te vervagen of te wijzigen zodat privacy beter gegarandeerd wordt.
 4. Ook al ben je thuis, zorg toch voor een verzorgde look!
 5. Een online en telefonische sollicitatie vergt evenveel (en mogelijk meer) voorbereiding. Bereid je net zo goed voor als voor een sollicitatiegesprek ter plaatse. Bereid je voor op veel gestelde sollicitatievragen en zorg dat je een kopie van je brief en CV bij de hand houdt.

Wordt videochat of een telefonisch gesprek niet door de werkgever zelf voorgesteld? Dan kan je er wel naar vragen.

Deze dienstverlening wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

   

Hulp nodig?

 • Heb je vragen over (digitaal) solliciteren?
 • Wil je bekijken welke vacatures bij je passen?
 • Of had je graag meer info over het gebruik van 'Mijn loopbaan', je online dossier bij de VDAB?

Contact

 • Judy Morsa - Co√∂rdinator ABVV-Loopbaanbegeleiding - 02 289 01 31