Vakbond met bodyguards

Waarom in Colombia syndicalisten bodyguards nodig hebben? Een Colombiaanse vakbondsleider én zijn bodyguard vertellen hun verhaal.


De vakbondsleider

Daniel Rico Serpa is nationaal vakbondsleider van de petroleumvakbond USO (Unión Sindical obrera de la Industria del Petroleo) in Colombia. Hij is een van de syndicalisten die bescherming van bodyguards geniet.

Dat is uit pure noodzaak. Meer dan 150 USO-leiders werden vermoord. Sinds een tiental jaar krijgen vakbondsleiders die bedreigd worden daarom bescherming. De vorige president, Uribe, werd hiertoe verplicht door de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten. Desondanks is Colombia nog steeds wereldleider inzake vermoorde syndicalisten.

Met bodyguards moeten leven is geen pretje, vertelde Daniel ons tijdens een bezoek in 2011. Maar letterlijk levensnoodzakelijk. Nog in 2009 ontsnapte hij aan een moordaanslag. Bekijk hier het interview met Daniel (in het Spaans met instantvertaling naar het Nederlands):

Zijn bodyguard

Rodrigo Jimenez is een van zijn bodyguards. Hij richtte ondertussen zelf een vakbond op voor... bodyguards. Gevolg: ook hij wordt ondertussen bedreigd. Waarom doet hij dit werk?

Bekijk hier het interview met Rodrigo (in het Spaans met instantvertaling naar het Nederlands):

Downloads

Lees ook

Zoek op trefwoord

Colombia