Colombia-foto‘s: Cartagena

17/02/2011 - Colombia is een rijk land met arme inwoners. Ook in ‘s lands mooiste en meest toeristische stad Cartagena - met zijn stranden, olieraffinaderij én paramilitairen - ontsnap je daar niet aan...


Oorlog om olie

Van 12 tot 21 februari 2011 stuurde het Vlaams ABVV een delegatie op inleefreis naar Colombia.

Na 1 uur vliegen landen we op donderdag 17 februari 2011 in Cartagena, een tropische Colombiaanse stad in de Caraïben aan de Stille Oceaan.

Cartagena is bekend als mondaine badplaats, voor zijn historisch verleden en oude gebouwen en dito stadscentrum. Maar wij komen ook voor het andere Cartagena: dat van de arbeiders van olieraffinaderij Ecopetrol. 

We zijn er uitgenodigd door de vakbond USO (Unión Sindical obrera de la Industria del Petroleo) , waaraan de Algemene Centrale van het ABVV steun geeft. Er werken 350 vaste arbeiders bij de Ecopetrol-vestiging in Cartagena. Maar een nog veel grotere groep van 350 à 600 arbeiders werkt via onderaannemers tegen veel slechtere omstandigheden.

Het vakbondshuis van de USO in Cartagena is genoemd naar Aury Sara Marrugo, de plaatselijke USO-voorzitter die in 2001 vermoord werd door paramilitairen. In de 88 jaar dat de USO bestaat, werden al 102 van zijn leiders vermoord door de paramilitairen. Maar in de harten van de syndicalisten leeft hij voort en is hij het gezicht van een campagne voor vakbondsrechten.

De ongelijkheid in de Colombiaanse samenleving is overal zichtbaar, ook al tracht men die zo goed mogelijk te verbergen voor de toeristen. 62% van de inwoners van Cartagena arm is en 31% zelfs extreem arm.

Lees ook

Andere sites

Zoek op trefwoord

Colombia