Colombia-foto‘s: Barrio Nuevo Chile

13/02/2011 - Veertig jaar geleden werd deze volkswijk uit de grond gestampt door Colombiaanse vluchtelingen. Vandaag wonen er 500 gezinnen en is er een bloeiend sociaal leven, onder de vleugels van de Communistische Partij.


Een communistische enclave in Bogota

Van 12 tot 21 februari 2011 stuurde het Vlaams ABVV een delegatie op inleefreis naar Colombia.

Op zondag 13 februari 2011 bezoeken we een wel heel speciale volkswijk.

Barrio Nuevo Chile werd veertig jaar geleden letterlijk uit de grond gestampt door een handvol Colombianen die het platteland ontvluchtten voor het geweld van de paramilitairen en de Farc. Alsmaar meer families sloten zich aan.

Aanvankelijk werden ze er weggejaagd door de politie, maar met steun van de Colombiaanse Communistische Partij bouwden ze uiteindelijk een stevig sociaal netwerk uit. Ook met hulp van het Colombiaanse huisvestingsprogramma voor waardig wonen.

Inmiddels wonen er 543 gezinnen, is er een volkskeuken die elke dag 200 gezonde maaltijden kookt, een school en een speeltuin voor de kinderen. Het is een beetje een “communistische enclave” in Bogota. Al ontsnapt die ook niet aan de problemen die heel Colombia kenmerken, zoals een torenhoge werkloosheid en alcohol- en drugsverslaving.

De bewoners hebben een eigen facebookgroep (“40 años nuestra historia Barrio Nuevo Chile”) en werken mee aan een digitaal radiostation (www.urepublicanaradio.com).

  • Bekijk hieronder ons fotoverslag:

Lees ook

Andere sites

Zoek op trefwoord

Colombia