Colombia-foto‘s: Huis van de Bloemenarbeiders

16/02/2011 - Midden in de bloemenstad Facatativa staat het Huis van de Bloemenarbeiders, de draaischijf van een syndicale en sociale werking. Maar geen plaats voor koffiekransjes...


La Casa de Las y Los Trabajaderos de Flores

Van 12 tot 21 februari 2011 stuurde het Vlaams ABVV een delegatie op inleefreis naar Colombia.

Op woensdag 16 februari 2011 vinden we het Huis van de Bloemenarbeiders in Facatativa - op een uurtje rijden van Bogota - in volle werking. Facatativa is een savannestad waar bijna de helft van de bevolking in de bloemensector werkt. De rest is vooral werkloos omdat er nauwelijks andere industrie bestaat.

De dag is niet toevallig gekozen. Elke woensdag komt een advocaat gratis juridisch advies geven aan mensen die problemen hebben met hun werkgever, hun gezondheid, familie of veiligheid. Tijdens ons bezoek komen er 60 arbeiders om raad vragen.

Ze werken 6 dagen per week, maar verdienen slechts het minimumloon van amper 210 euro per maand. Terwijl ze enkele jaren geleden nog het driedubbele verdienden. Overuren worden niet betaald.

Bijna allen kampen ze met serieuze gezondheidsproblemen: gescheurde pezen van de pols, pijnlijke rug, longproblemen en allergieën. Het gevolg van urenlange repetitieve handelingen (knippen van de bloemen), slechte werkhouding en blootstelling aan giftige chemicaliën.

Bedrijfsvakbonden oprichten is erg moeilijk door de golf aan onderaannemingen. De werkgevers laten daar trouwens geen misverstand over bestaan: lid worden van een vakbond is niet goed voor je ‘carrière‘. Veel mensen zijn dan ook bang: bang om hun job te verliezen, bang om niet meer aan werk te geraken.

Het Huis van de Bloemenarbeidsters en Bloemenarbeiders is geen plaats voor koffiekransjes. De mensen in de wachtzaal krijgen wel koffie, maar ze kunnen eindelijk ergens terecht met hun klachten.

  • Bekijk hieronder ons fotoverslag:

Lees ook

Andere sites

Zoek op trefwoord

Colombia