Colombia-foto‘s+video: bloemenbedrijf in staking

15/02/2011 - De arbeiders van bloemenkwekerij Splendor El Rosal zijn al twee maanden in staking. Ze bezetten de ingang van het bedrijfsterrein. In primitieve omstandigheden, maar vol goede moed...


Bloemenarbeiders in staking

Van 12 tot 21 februari 2011 stuurde het Vlaams ABVV een delegatie op inleefreis naar Colombia.

Op een uurtje rijden van Bogota bezoeken we op 15 februari 2011 bloemenkwekerij Splendor El Rosal, waar we de bedrijfsvakbond Sintrasplendor steunen.

De arbeiders zijn al meer dan twee maanden in staking - sinds 7 december 2010 - nadat de werkgever verder het loon en aanvullende premies weigerde te betalen. De stakers bezetten er – aanvankelijk met 365 arbeiders – in een geïmproviseerd tentenkamp de toegang tot het bedrijf. Vandaag schieten er nog 126 over. En ze zijn nog steeds supergemotiveerd, merken we bij ons bezoek.

De 126 stakers houden er dag en nacht de wacht. Ze doen dat in primitieve omstandigheden, maar verliezen er de moed niet op. 

Ze overleven op solidariteit, van de buurtbewoners die eten komen brengen, verschillende nationale vakbonden, onder andere de USO en de CUT, en de internationale vakbond van de voedings- en landbouwsector (International Union of Food and Agricultural Workers - IUF). Stakersvergoeding kennen ze niet, dus al die tijd krijgen ze geen enkel inkomen.

Of het conflict nog een goede afloop zal kennen is maar de vraag, nu duizenden bloemen staan te verwelken in hun serres, rijp voor de mesthoop...

Video

De Colombiaanse vakbondskoepel CUT maakte volgend filmpje over de staking:

Foto‘s

Bekijk hieronder het fotoverslag:

Lees ook

Andere sites

Zoek op trefwoord

Colombia