Colloquium Klimaatrechtvaardigheid: 10 mei 2019

Grootouders voor het Klimaat

De Grootouders voor het Klimaat zijn bezorgd om de toekomst van de kleinkinderen en stellen vast dat de overheid veel te weinig doet om de klimaatdoelstellingen te halen. Op vrijdag 10 mei 2019 organiseren zij een colloquium over klimaatrechtvaardigheid om enkele inzichten te verdiepen.


Wat

Hoe kan men de grenzen van de planeet bewaren en op hetzelfde moment elk persoon een menswaaridg bestaan geven? Is het tijd voor een nieuw economische model om de klimaatdoelstellingen te halen? Tijdens dit colloquium of discussiebijeenkomst over klimaatrechtvaardigheid worden deze vragen van naderbij bekeken en tracht men de inzichten over het klimaat en het klimaatbeleid te verdiepen.

Programma

  • De Donut-economie van Kate Raworth kan hiervoor inspiratie bieden. Dat nieuwe economisch model is een goede basis voor Klimaatrechtvaardigheid. Het respecteert de grenzen van onze planeet én het wil voor iedereen een menswaardig bestaan. Sebastiaan Kennes van Arbeid & Milieu legt dit model uit.

  • De gele hesjes zijn terecht verontwaardigd over de groter wordende ongelijkheid; hoe speelt de vakbeweging daarop in? Bert De Wel die voor het internationaal vakverbond de Klimaatrechtvaardigheid verdedigt op internationale bijeenkomsten zoals recent in Katowice.

  • Door mensen (met beperkte inkomens) te helpen hun huizen te isoleren druk je hun energiekosten én help je het klimaat; de aanpak van Gent door Bart Morel van de Energiecentrale.

  • Hoe verbinden we het klimaatbeleid met de inzet tegen armoede, uitsluiting en discriminatie? Een ervaringsdeskundige en een medewerker van Welzijnsschakels.

  • Hoe ervaren mensen in Kinshasa bv de gevolgen van de klimaatverstoring? Aziza Braekevelt vertelt het; zij heeft Congolese roots en werkt in de ontwikkelingssamenwerking.

Wanneer

Vrijdag 10 mei 13.30 - 17 u nadien gelegenheid om na te praten in het café

Waar

De Nieuwe Vrede - Vredestraat 16, 2600 Antwerpen op 10 min. gaan van station Antwerpen-Berchem.

Downloads

Agenda

vrijdag 10/05/2019 13u30 Vredestraat 16 Berchem Senioren

Contact

  • Dorine Deloof - Administratief Medewerkster - 02 289 01 81