Studiedag: De mondige senior 2.0

ABVV Senioren organiseerde op 22 oktober zijn jaarlijkse studiedag te ABVV Gent. Dit jaar stond volledig in het teken van media en communicatie. Hoe moeten we als mondige senior omgaan met de geschreven en sociale media? De conclusie: de aanhouder wint.


Van facebook tot opiniestuk, hoe onze boodschap overbrengen

Je boodschap overbrengen naar het grote publiek, het blijkt geen sinicure. Op 7 oktober 2015 kwamen 81.000 tot 100.00 manifestanten op straat tegen het ‘wan’beleid van onze regering. In elk televisiejournaal werd er duchtig ingegaan op de rellen die plaatsvonden na de betoging en de 28 arrestaties die volgden, met enige moeite kwam de achterliggende boodschap van de nationale betoging aan bod.In zo’n berichtgeving gaan de nuances van het gebeuren verloren.  Saskia Van Nieuwenhove, Rudi Moeraert, Pol van Steenvoort en Christophe Callewaert gingen onder leiding van moderator Helena De Groot  in de voormiddag hierover met elkaar in debat.

Hoe kunnen we onze stem laten horen in  de media?’,  was waarschijnlijk de belangrijkste vraag van de dag. Een goed communicatieplan wordt alsmaar belangrijker wil je als verenging je verhaal kunnen overbrengen naar het grote publiek. Het gebruik van sociale media is hierbij belangrijk, maar het is zeker niet het enige medium. Veel hangt ook af van je doelpubliek: 20’-ers en 30’-ers bereik je enkel via facebook, de oudere generaties lezen toch nog vooral nieuwsbrieven en de krant.

Sociale media helpt je wel een grote stap vooruit, wil je aan burgerjournalistiek doen. Meer en meer halen journalisten hun mosterd op sociale media. Via tweets en filmpjes van burgers kom je te weten wat er echt gebeurd is achter de schermen. Dat is belangrijk. Hoe meer volgers je hebt op sociale media, hoe sneller een journalist je boodschap zal oppikken. Daarna is het belangrijk om je contacten te blijven onderhouden. Blijf berichten sturen naar journalisten en redacties die zich voor je onderwerp engageren.

Elke burger is een journalist, iedereen heeft recht van antwoord. Schrijf opiniestukken in de krant, wees actief op twitter en facebook, schrijf journalisten aan bij foute berichtgeving  en de boodschap vindt vanzelf zijn weg naar het grote publiek.