Werken om te leven, niet leven om te werken!

23 oktober 2014 organiseerde ABVV-Senioren zijn jaarlijkse studiedag. Dit jaar stond volledig in het teken van intergenerationele solidariteit. Zullen onze pensioenen in de toekomst nog betaalbaar blijven? Is de stijgende levensverwachting een kans of een last? We lieten twee experten aan het woord


Twee experten

Het Federaal regeerakkoord was vers van de pers. Er had zich geen beter moment kunnen voordoen om oud bekende Frank Vandenbroucke uit te horen over het pensioenrapport en de pensioenmaatregelen van Federale regering. Patrick Deboosere gaf ABVV-Senioren dan weer de nodige munitie aan voor een alternatieve denkpiste in het hele vergrijzingsverhaal. In 1841 werd reeds dezelfde boodschap verspreid. We hebben dat toen opgevangen door een stijgende productiviteit en de uitbouw van een welvaartstaat. Waarom zou het in de toekomst niet betaalbaar zijn? Op basis van cijfers van de Studiecommissie voor de Vergrijzing legde hij ons hij ons een heel ander verhaal voor. Langer werken is geen noodzaak, maar een politieke keuze. Ouderen verplichten langer te werken, is economisch contra-productief, lost geen enkel probleem op en creëert tal van nieuwe problemen.

Vurige debatten

In de namiddag werd er in de werkgroepen verder gediscussieerd over de pensioenmaatregelen die worden getroffen. De Belgische pensioenen zijn veel te laag. Veel ouderen leven van een inkomen onder de armoedegrens. Het pensioendebat is vernauwd tot betaalbaarheid van de pensioenen, maar dat raak niet de kern van de zaak. ABVV-senioren pleit voor welvaartsvaste pensioenen. Een alternatieve financiering is noodzakelijk. Langer werken is geen nood, maar een keuze. Een keuze die de maatschappij niet kan opleggen.

Meedenken?

Zin om ook mee te denken en te debatteren over allerhande seniorenthema's? Word dan actief lid van ABVV senioren, want rood roest niet.

Inschrijven kan via het secretariaat bij jou in de buurt. Neem alvast een kijkje op www.vlaamsabvv.be (voor senioren), voor meer informatie mail info@linxplus.be, of bel 02/289.01.70