ABVV-senioren ontvangen Dirk Barrez

16 juni 2014 - Op de tweede Vlaamse Seniorencommissie van het jaar ontvingen ABVV senioren spreker Dirk Barrez. Dirk Barrez is auteur, journalist en co-oprichter van coöperatieve bank NewB. De senioren bogen zich samen met hem over zijn nieuwste boek ‘Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?‘.


Het kapitalisme faalt

We botsen vandaag op de grenzen van het financieel kapitalisme, zo begint Dirk Barrez zijn lezing. De financiële crisis heeft wereldwijd grote kraters achtergelaten, economisch en sociaal, en dan mogen we de ecologische uitdagingen niet vergeten. Ons huidig economische systeem pleegt roofbouw  op onze planeet: de regenwouden worden platgegooid, vogels verstikken in olie afkomstig van lekkende boorplatformen, …

We staan wereldwijd voor een dilemma:  creëren we welvaart voor iedereen ten koste van de planeet of respecteren we de natuurlijke rijkdom van onze planeet ten koste van de herverdeling van de welvaart?  Dit hoeft niet zo te zijn, stelt Dirk Barrez. Er bestaan wel mogelijkheden om de welvaart op een eerlijke manier te verdelen met respect voor de natuur. Het antwoord luidt coöperatieve ondernemingen.

Coöperatieven wat?

Een voorbeeld. De Zwitserse bevolking koopt veel vaker fairtrade, streekgebonden - en biologische producten. Hoe komt dit? Als we het even onder de loep nemen, zien we dat het gros van de bevolking zijn levensmiddelen koopt bij Coop. Een supermarkt opgericht voor en door de klanten. De onderneming wordt niet gestuurd door de beurskoersen, de winst die ze maken wordt onmiddellijk opnieuw geïnjecteerd in de economie. En winst.. die maken ze. Hun omzet is driemaal zo hoog als die van de gemiddelde Belgische supermarkt. Ze zijn de grootste werkgever van Zwitserland en bovendien één van grootste innovators in Europa. Ze boden als eerste loodvrije benzine aan, zij zetten zich actief in om co2 te neutraliseren, … You name it.

En hoe komt dat België geen Coop heeft?

Vergis je niet, België heeft een rijke coöperatieve geschiedenis. We denken maar aan het ASLK spaarboekje op elke gemeentelijke school. Twee decennia geleden had België een grote diversiteit in het bankierslandschap. Gaandeweg zijn staatsbanken en financiële coöperatieven grotendeels verdwenen en werden we verplicht om ons geld toe te vertrouwen aan de private bankiers en grote financiële instellingen. Met alle gevolgen van dien…  verkooptargets en winst maken staan voorop, en niet de belangen van de klant.

“Geld is te belangrijk om toe te vertrouwen aan een bankier, we moeten opnieuw de macht heroveren over ons eigen geld!”

We kunnen het tij doen keren, maar niet binnen het huidige economische systeem. We hebben voldoende capabele mensen die in staat zijn om een coöperatie te beheren, maar we hebben vooral een grote portie lef en ondernemerschap nodig. We moeten de nieuwe generatie ondernemers inlichten over de mogelijkheden. De vakbond kan hier een belangrijke rol in spelen, zowel op politiek als ook op economisch niveau.