Geen energie meer? Loopbaanbegeleiding geeft je opnieuw goesting in werk!

Vreet je werk je energie op? Blijf niet bij de pakken zitten! Want loopbaanbegeleiding kan je helpen om weer een uitweg te zien.


"Dankzij loopbaanbegeleiding kreeg ik weer goesting in werk!"

Dat getuigt Ingrid, een ABVV-lid die door haar werk opgebrand raakte. “Bij de loopbaanbegeleidster kwam ik tot rust."

Steeds meer werk

Ingrid was in 2012 tewerkgesteld als verantwoordelijke in de schoonmaak . Haar werkweek bleek al snel te kort voor het vele werk dat ze moest verzetten. “Iedereen deed er zijn goesting en er was te weinig structuur,” vertelt Ingrid. “Na 4 maanden slaagde ik er in om wat meer structuur in de organisatie te krijgen, ten koste van mijn eigen gezondheid. Er was steeds minder personeel voor het werk dat we moesten doen, dus ik klopte massa’ s overuren. Dit vroeg heel veel energie van me...”

Opgebrand

“Toen ik het probleem aankaartte bij mijn werkgever, kon ik op weinig begrip rekenen. Na een tijdje raakte ik écht opgebrand. Ik was voor het minste geïrriteerd en kreeg op den duur ook fysieke klachten. Toen ik hiermee naar de huisarts ging, schreef hij me een tijdje ziek. Ik was mentaal volledig uitgeput. Pas nadien zag ik in dat ik over de grens was gegaan.”

Ik wilde gewoon mezelf kunnen zijn

Toen Ingrid in ziekteverlof was kwam ze via het ABVV terecht bij Ilse, de loopbaanbegeleidster van Gent. “Op dat moment zat ik echt in een dieptepunt. Op mijn werk en in mijn omgeving begrepen ze niet wat er aan de hand was met mij... Gelukkig vertelde men me over de dienst loopbaanbegeleiding. Bij de loopbaanbegeleidster voelde ik me eindelijk begrepen! Ik kwam er tot rust omdat ik gewoon mezelf kon zijn. En dat deed me goed… “

Inspirerende oefeningen

“Ilse liet me heel wat oefeningen en testen maken waardoor ik een heel andere kijk op mezelf en op mijn toekomst kreeg. Ik stond opnieuw stil bij de capaciteiten die ik heb. Als je al zo lang aan het werk bent vergeet je daar bij stil te staan.” Na 8 uren loopbaanbegeleiding (gespreid over 4 maanden) wist Ingrid zeker dat ze een andere weg wilde inslaan. “Ik koos er bewust voor om in de productie te werken. Nu werk ik in ploegen en heb een aantal specifieke verantwoordelijkheden. Maar deze zijn veel beter afgelijnd. Als ik thuis kom, kan ik mijn werk volledig loslaten. Hierdoor geniet ik meer van elke dag. Ik sta weer positief in het leven!”

Het werk moet doenbaar blijven

Zelfs één jaar na de loopbaanbegeleiding kijkt Ingrid ’s zondags nog vaak in haar map van loopbaanbegeleiding. “De oefeningen van toen helpen me nu nog steeds, zoals een oefening over tijdsindeling. Omdat ik niet opnieuw in een burn-out wil zinken, ben ik héél bewust bezig met mijn energiebalans. Ik word 50 en heb nog zeker 15 loopbaanjaren voor de boeg. En die moeten doenbaar blijven. Dankzij loopbaanbegeleiding besef ik hoe belangrijk dit voor me is.”


"Aan iedereen die niet meer weet welke richting uit, of gewoon eens wil polsen of ze nog op de juiste stoel zitten, raad ik loopbaanbegeleiding aan!”


Hoe herken ik een burn-out?

Steeds meer mensen hebben de kampen met stress. Voor sommigen wordt het op den duur te veel en glijden af naar een Burn-out. Je raakt met andere woorden volledig uitgeput.. 

Hoe vroeger je probeert in te grijpen, hoe beter! Als je nog voldoende energie hebt om zelf het roer in handen te nemen kan loopbaanbegeleiding een uitweg bieden. De ABVV-loopbaanbegeleiders hebben expertise in dit thema en bieden passende oefeningen aan om je toe te leiden naar een werkbare job. Indien nodig verwijzen we je door naar een therapeut of arts.

Een beginnende burn-out herken je zó:

 • Je ervaart negatieve gevoelens als ontgoocheling, kwaadheid.
 • Je bent niet meer gemotiveerd om naar het werk te gaan.
 • Je piekert over het werk en twijfelt aan het nut ervan.


Het kan gebeuren dat mensen zo’n periode van weinig motivatie gaan compenseren met een periode van extra hard werken. Mensen willen zich immers herpakken. Er wordt dan vaak energie geput uit de reserves, waardoor de kans bestaat dat opnieuw in een periode van weinig motivatie of energie terecht komt.

Zorg dat je werk doenbaar blijft!

 • Je werk biedt voldoende leerkansen, en is motiverend.
 • Je job levert niet al te veel stress op.
 • Een evenwichtige werk-privé balans is mogelijk


Een werkbare job, daar staan wij voor. Neem hier contact op met de ABVV-loopbaanbegeleiders.


Wil je testen hoe het met jouw energie gesteld is? Wil je meer weten over Burn-out?
http://www.fitinjehoofd.be/

(Bron: Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid)


 

Verveel jij je op het werk?

De tegenhanger van de burn-out is de bore-out. Dat is het gevolg van een enorme verveling op de werkvloer. Ook dit kan lichamelijke en psychische klachten tot gevolg hebben.

Zó herken je een Bore-out:

 • Je job biedt onvoldoende uitdaging. Mogelijks heb je niet genoeg taken om je werkdag op te vullen, of heb je wel werk genoeg, maar vind je het niet uitdagend genoeg. Je job strookt mogelijks niet bij je persoonlijkheid of opleidingsniveau;
 • je hebt een algemeen gevoel van lusteloosheid. Je bent niet meer gemotiveerd om naar je werk te gaan;
 • omdat je geen voldoening haalt uit je werk, heb je te kampen met een laag zelfbeeld;
 • mogelijks heb je ook lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, verstoorde eetlust.


Vaak schamen mensen met een bore-out zich voor hun verveling en durven dit niet bespreekbaar maken. Ze geven de indruk dat ze druk bezig zijn. Bijvoorbeeld door onder werktijd privézaken te regelen, online het nieuws te lezen of spelletjes te doen.

Herken je bovenstaande symptomen?

Laat deze situatie niet te lang aanslepen! Want op den duur kan verveling je zelfvertrouwen kapot maken.

Wat je wél kan doen?

Vraag je baas om meer (of meer uitdagend) werk en zorg voor voldoende ontspanning na het werk. Neem contact op met de ABVV-loopbaanbegeleiders en bouw aan een werkbare loopbaantoekomst!

Dankzij loopbaanbegeleiding kom je beter te weten welk soort werk er wél bij je persoonlijkheid past, of krijg je ondersteuning bij het bespreekbaar maken van je probleem binnen je eigen organisatie. De loopbaanbegeleiders houden uiteraard rekening met jouw specifieke wensen en mogelijkheden.


 

Kies het juiste moment voor loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding volg je best wanneer je op een heldere manier naar jezelf kan kijken. Dan pas kan je realistische plannen maken voor jouw loopbaantoekomst. Zeker omdat je maar recht hebt op 2 loopbaancheques om de 6 jaar vinden we het belangrijk dat jij je cheques op het goede moment benut.

Kan je je vinden in de 3 volgende stellingen? Dan ben je klaar om de stap naar loopbaanbegeleiding te zetten:

 • Er komen geen negatieve gevoelens bij me op als ik praat over mijn loopbaantoekomst
 • Ik zie mezelf in perspectief. Ik heb oog voor de dingen waar ik goed in ben en ken mijn eigen talenten
 • Ik wil mijn loopbaan in handen nemen en heb voldoende energie om hiervoor bepaalde acties te ondernemen


Twijfel je of het momenteel wel een goed moment is om loopbaanbegeleiding te volgen? Neem zeker contact op voor een vrijblijvend gesprek met je loopbaanbegeleider. Hij of zij zal samen met je nagaan of je er klaar voor bent.


Gratis voor ABVV-leden
Nog geen lid? Word het dan snel!

 •  Toegang tot al onze dienstverlening
 •  Op de bres voor jouw rechten
 •  Gratis cursussen
 •  ...

Lees ook