Brusselse senioren willen gratis openbaar vervoer terug

Een 40-tal Brusselse senioren hebben gisterenochtend actie gevoerd tegen het betalend openbaar vervoer voor senioren. Sinds 1 mei moeten ze 60 euro betalen voor hun MIVB abonnement en 36 euro voor dat van TEC en De Lijn. Voor veel 65-plussers is dit een grote kost en dreigt de vereenzaming.


Brusselse 65-plusser meest benadeeld

"Brusselse senioren betalen sinds 1 mei zestig euro voor een jaarbonnement en betalen daarmee de duurste bijdrage van het land", zegt Brussels parlementslid Jef Van Damme (SP.A). Voor veel 65-plussers is dit een te grote kost, zeker als je weet dat de armoedecijfers voor senioren in Brussel het hoogst zijn van gans België. Eén op vijf Brusselse senioren moet met amper 20 euro per dag rondkomen. Vele 65-plussers met een laag inkomen zullen dus verder wegzakken in de eenzaamheid. Van een maatschappelijke kost gesproken! Ouderen zouden net veel meer moeten gestimuleerd worden om buiten te komen.

"Senioren in Vlaanderen rijden gratis, en Waalse senioren betalen sinds 1 juli 36 euro. Een Brusselse senior die zich wil verplaatsen en gebruik wil maken van alle mogelijkheden van het openbaar vervoer moet nu drie abonnementen kopen. Uiteindelijk gaat het dus over veel meer geld dan 60 euro. Deze ongelijkheid is te wijten aan de beslissing van de Brusselse regering". Het is niet rechtvaardig dat een senior uit het Vlaamse gewest niet hoeft te betalen voor bus of tram terwijl een Nederlandstalige senior uit Brussel dit wel moet doen. Dit zorgt vaak voor absurde situaties. De SP.A roept de meerderheidspartijen dan ook op om werk te maken van een sociaal tarief en een abonnement dat geldt voor de 3 maatschappijen.

KLIK HIER VOOR VIDEOMATERIAAL

Andere sites