Voorlezen op de barricaden van het leven

2013: Europese jaar van het Voorlezen

Een heel jaar lang wil de Stichting Lezen zoveel mogelijk mensen - kinderen én volwassenen - laten ervaren hoe waardevol voorlezen is. Niet alleen omdat het leuk en gezellig is, maar ook omdat het goed blijkt te zijn voor de algemene ontwikkeling. Voorlezen is de boodschap!


Iedereen leest!

Lees je wel eens graag een boek en wil je dat graag delen met je kind of kleinkind? Dat gaat! Nog meer, het blijkt dat het de ontwikkeling tussen bijvoorbeeld grootouder en kleinkind alleen maar stimuleert: kortom, van voorlezen wordt echt iedereen beter.

Stichting Lezen heeft 2013 dan ook uitgeroepen tot het jaar van het voorlezen. Op hun website staan allerhande tips om het voorlezen zelf zo aangenaam mogelijk te maken, staan er weetjes hoe duidelijk wordt dat voorlezen niet zo maar wat tijdverlies is. Stichting Lezen wil van voorlezen een vast onderdeel maken in ieders leven.

Er zijn overigens al meer dan 75 voorlees activiteiten gepland. Wil je daar meer over weten? Klik  dan maar eens op hun voorleesagenda.

Voorlezen als wapen?

Voorlezen kan ook aangewend worden als wapen in de strijd tegen welzijn. Voorlezen heeft een immens belangrijk opvoedende functie. Dat weten we al lang en was vroeger een belangrijk wapen in de sociale strijd.

Zo waren bijvoorbeeld de boeken "De Drie Musketiers" en de "Graaf van Monte Christo" van de Franse schrijver Alexandre Dumas (1802-1870) immens populair bij arbeiders, kamermeiden en landbouwers uit de 19de eeuw.