Seniorenkaartje wordt weer maar eens duurder

Krijgen de hoogste prijsstijging ooit voorgeschoteld

Vanaf 1 februari 2013 stijgen de prijzen van de abonnementen, de kaartjes en de seniorenbiljetten van de NMBS. De senioren zijn opnieuw het grootste slachtoffer van deze tariefaanpassing.


Senioren: de NMBS-pineuten

Het seniorenbiljet, voor een heen- en terugreis, zal weer maar eens stijgen. Zo wordt het seniorenbiljet met 0,35 eurocent duurder per rit. Dat is een van de grootste prijsstijgingen (een van maar liefst 13%) ooit in haar bestaan.  De senioren betalen dus in vergelijking met de andere tariefaanpassingen verhoudingsgewijs het meeste. ABVV-senioren vindt dit dus niet kunnen. Opnieuw moeten de zwakste schouders de zwaarste lasten dragen.

Nu kan je misschien zeggen dat die prijs al bij al nog goed meevalt, maar besef goed en wel dat dit bedrag voor heel wat senioren een fikse hap is uit hun veel te klein budget.

Valt deze tariefswijziging dan zomaar te aanvaarden? Neen.

senioren krijgen steeds de koudste douche

In 2004 vond al eens een dergelijke prijsstijging (van 2,5 euro naar 3 euro) plaats. Nu doet de NMBS deze piste nog eens over. Hoe komt dat toch?

Ten eerste is de NMBS sterk afhankelijk van de economie. Gaat het slecht met de economie, dan stijgen de prijzen.

Ten tweede mag de NMBS niet zomaar de prijzen opvoeren. De afspraak met de overheid is dat tariefaanpassingen afhankelijk zijn van hoe stipt de treinen het afgelopen jaar hebben gereden.  

Ten derde dan: waarom zijn het steeds onze senioren die het hardst getroffen worden? In 2010 schroefde de NMBS de tariefverhogingen al eens terug. De toenmalige raad van bestuur en bevoegde minister kon het voorstel de prijs van het seniorenbiljet op te trekken maar niet aanvaarden. Daar denken ze nu klaarblijkelijk anders over.