Twitter: een generatieclash op sociaal medium?

"Een 71-jarige - nog steeds bijklussende ex-premier pleit voor brugpensioen op 50 jaar op tv. Indien verontwaardigd: retweet. Het moet anders". Deze tweet werd uitvoerig besproken in de media (hij werd haast 1800 maal geretweet). Tweeten, hashtags, etc: wat betekent dit nu juist allemaal?


Ten eerste: Twitter

Laat ons misschien beginnen bij het begin: wat is Twitter? Twitter is een sociaal medium (zoals facebook, netlog en skype) waarmee gebruikers korte berichtjes posten over de dingen die hen momenteel bezighouden.

Bijvoorbeeld: "@vrtredactie #Voka misbruikt het drama #FordGenk om versleten plaat te draaien. Loonkosten hebben nauwelijks iets te maken met sluiting". Deze tweet kwam van een bekende economieprofessor. Ik gebruik dit even als voorbeeld om wat zaken over het medium te verduidelijken.

  1. Let op het "@vrtredactie"-woord. Wanneer je op twitter gebruik maakt van het @-teken, dan richt je jouw tweet naar iemand of een bepaalde instantie. Je spreekt iets of iemand virtueel aan. Deze krijgt dit automatisch te lezen en kan op zijn of haar beurt jou een antwoord bieden. Zo kan er een debat ontstaan. Nog meer, twitter biedt vaak de mogelijkheid om rechtstreeks in de clinch te gaan met soms wat atypische gesprekspartners.
  2. In onze voorbeeldtweet merk je ook het speciale hashtag-teken: "#". Deze # zorgt er voor dat je tweets aan elkaar kunt koppelen in het gebruik van een bepaald woord. Dat wil zeggen dat wanneer je #Voka of #FordGenk zult aanklikken (telkens met de # er voor), je automatisch verbonden wordt met alle tweets van, op het eerste vlak louter onbekenden, die deze woorden met # in hun tweet hebben staan. Je geraakt wederom verbonden met mensen die je anders nooit of te nimmer zou tegenkomen.
  3. Een tweet kun je ook re-tweeten (afkorting hiervoor: RT), m.n. de tweet overnemen naar jouw persoonlijke wall. Hierdoor kunnen diegenen die jou volgen deze tweet - als zijnde een quote - lezen op jouw wall. Als jouw tweet op haar beurt geretweet wordt, kunnen - opnieuw - mensen waar je op het eerste zicht geen contact mee zou hebben jou beginnen volgen. En zo ben je dan op weg een invloedrijk twitteraar te worden.  

Ook heel wat Vlaams ABVV'ers zitten overigens op twitter: Caroline Copers, Erwin De Deyn, Dirk Schoeters of Marc Spruyt,

Ten tweede: jongeren, senioren en sociale media

Hoe je het ook draait of keert, de laatste jaren is het gebruik van sociale media bij senioren sterk toegenomen. Meer senioren zijn actief op allerhande sociale media. Een dergelijke evolutie valt enkel maar aan te moedigen.

Is Twitter dan momenteel een medium alleen voor jonge mensen? Helemaal niet. Zo eenzijdig kunnen we het niet stellen. Zo wordt er geschat dat we tegen 2020 een verdubbeling zullen zien van vijfenzestigplussers op sociale netwerksites. Dat is niet niets. Het staat buiten kijf dat ook zij meer en meer zullen gaan "tweeten", "posten" en "sharen", om het even in de twittertaal te zeggen.

Sociale media kunnen voor senioren meer zijn dan alleen een hulpmiddel om de eenzaamheid te bestrijden. Ook zij kunnen meekolken in de draaischijf van politiek activisme. Ook senioren kunnen hun mening virtueel ventileren en er voor zorgen dat zij een stem hebben in de massa aan "tweet- en share"-informatie.

Kortom: er is niet echt sprake van een tweespalt jongeren/senioren op vlak van sociale media. Er is wel een verschil op vlak van beroep, inkomen en sociale achtergrond. Mensen in armoede zijn heel vaak ook internetarm. En we mogen niet vergeten dat een groot deel van deze groep bestaat uit gepensioneerde alleenstaanden. In tijden van technologische vooruitgang, kunnen we hier niet mee met de pakken blijven zitten.

Desalniettemin zijn er in Vlaanderen toch wat instanties die daar het hoofd aan willen bieden. Herinner overigens ook aan het door ons vorig jaar gepubliceerde actieplan.