In jouw ogen blijft de vraag.

over de Wereld Alzheimer Dag

Op 21 september was het wereldwijd Alzheimer Dag. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Meer dan 100.000 Vlamingen hebben te kampen met deze aandoening. En dat aantal blijft alleen maar toenemen.


Taboe

De Ziekte van Alzheimer wordt door heel wat wetenschappers en artsen beschouwd als dé aandoening van de 21ste eeuw. Door de aanhoudende vergrijzingsgolf en omdat onze levensverwachting de afgelopen 50 jaar sterk is gestegen, neemt het aantal mensen die aan deze aandoening lijden sterk toe.

Nog steeds is de ziekte bij velen onbespreekbaar, een taboe. Velen schamen zich er dan ook over. Wetenschappers voorspellen echter dat er een dementiegolf op komst is. Het onderwerp kan dus niet langer onbespreekbaar zijn. Net daarom tracht bijvoorbeeld de Koning Boudewijnstichting er alles aan te doen zo preventief mogelijk te zijn.

Ook de Vlaamse Alzheimerliga wil de ziekte bekend maken bij een breder publiek.De strijd tegen alzheimer is daarnaast ook een uitdaging voor de volksgezondheid en brengt heel wat actoren samen: patiënten, hun naaste omgeving, professionals en administratieve en politieke autoriteiten

Hersenschimmen

Hierbij een scène uit de verfilming van het boek Hersenschimmen, van de Nederlandse auteur J. Bernlef. Een aanrader, zowel de film als het boek.