Geldwolven in schaapskleren?

Itinera klaagt toestand ouderenzorg aan

Uit een studie van de denktank Itinera blijkt dat de ouderenzorg er in Vlaanderen dramatisch aan toe is. Dat berichtte enkele kranten afgelopen week. Vrijdagnamiddag werden de resultaten toegelicht op een Itinera-lezing. Toch zit er een geurtje aan.


Wat is Itinera?

Over deze denktank bestaat niet de minste controverse. In maart 2012 verscheen er een kritisch rapport over, werden er weergaloze analyses over gepubliceerd en kaartte enkele politici de schemerige financiering aan.

Itinera omschrijft zich als een onafhankelijke Belgische denktank die tot doel heeft: "Het aanreiken, verdedigen en bouwen van wegen voor beleidshervorming naar duurzame, economische groei en sociale bescherming, voor België en zijn regio's." Onze media blijven hen in deze hoedanigheid opvoeren. We weten daarbij niet op welke wijze ze juist gefinancierd worden. En nu raken ze nog eens aan ons seniorenbeleid.Daardoor is het de ABVV-senioren menens.

Echte "klare ideeën"?

Afgelopen week stonden de Corelio-kranten er wat bol van: "Itinera slaat alarm over ouderenzorg", "Opvang bejaarden stevent af op drama" en "Ouderenzorg via Facebook". Zelf stelt het instituut het zo in haar rapport: "Het is ons uiteindelijk te doen om het welzijn en de gezondheid van de oudere". Uiteraard ja. Daarover straks meer. Eerst dit.

Het probleem is er. Dat weten we wel. Pieter Van Herck, de verantwoordelijke onderzoeker voor de studie, zorgt wel dat de problematiek opnieuw aangekaart wordt. Opvallend is dat hij een oplossing ziet in de zogenaamde "externe transsectorale partners van alle deeldomeinen" of "gespecialiseerde aanbieders".Moeilijke en speciale woorden om het gewoon over commerciële bedrijven te hebben.

De vergrijzende bevolking dient deze bedrijfscultuur met andere woorden als een wat vruchtbare bodem waarop bedrijven hun groenten en fruit rijkelijk kunnen kweken. Ouderen hebben voorzieningen nodig; gemeenten zijn niet in staat hen financieel bij te staan; Itinera kaart dit aan via deze studie; Itinera ziet heil in de hulp van commerciele ondernemingen.

We mogen één belangrijk gegeven niet uit het oog verliezen in onze tegenwoordige economie. Bedrijven zijn allesbehalve liefdadigheidsinstellingen. Uiteindelijk draait het maar rond 1 ding: dat is de winst. Zolang het maar wat opbrengt. En wat doet Itinera? De baan wat ruimen voor winstjagende ondernemingen. Een  "probleem" vaststellen en de oplossing zien in "gespecialiseerde aanbieders". Dus de vraag is wederom: hoe klaar zijn hun ideeën wel? En wordt de senior er echt beter van? Hoe betaalbaar zullen "hun oplossingen" zijn?

En dat niet alleen. Zelf vervalt de studie vaak in ondoordachte veralgemeningen. Zo stelt Pieter Van Herck op de lezing: "Ouderen willen geen deel uit maken van het vluchtige leven" en "Ouderen willen in oude, rustieke plaatsen wonen, met groene plekjes". Kijk is aan, alle ouderen willen hetzelfde. Stel dat al die bedrijven mooie, rustige en groene plekken creëen voor de hele seniorenbevolking, zijn dan alle problemen van de baan? Neen. Zo eenvoudig zit de wereld niet in elkaar.

Neoliberaal kleurtje

De gemeenten en OCMW's hebben voor Itinera een louter coördinerende rol. Al jaren gaan ze uit van de stelling "hoe minder overheid, hoe beter".

In de laatste paragrafen bekennen ze impliciet hun neoliberaal kleurtje: "Dit alles is ook goed voor de economie: woningaanpassingen, nieuwe nichemarkten in huisvesting, technologische hulpmiddelen (ICT-oplossingen in huis zoals sensoren, tele-hulpverlening, assisterende robotten), de verder uitbouw van de zorgketen en netwerken, het aanbieden van case management, enz.".  Nog meer, er werd al vastgesteld dat de denktank geld aangeboden kreeg voor tegenprestaties. Met andere woorden: "schrijf mij een 'onafhankelijke' studie waarin mensen automatisch de commerciele diensten van ons bedrijf willen gebruiken".

Versta ons niet verkeerd: er is nood aan een goed werkend en coördinerend ouderenzorgbeleid. Maar we mogen niet in de val trappen ons de wet te laten dicteren door het Grote Geld, gewoon omdat één Itinera-studie dit aankaart. Vlaams minister van Innovatie  loopt er anders wel openlijk in. We willen hier niet in een platvloers complotdenken vervallen, maar het valt kennelijk op dat sommige media geen graten ziet in hun studies. Misschien zit de familie Leysen daar voor iets tussen (Christian Leysen is bekend als een van Itinera's geldschieters, terwijl zijn broer Thomas Leysen, tevens oud VBO-voorzitter, voorzitter is van de Raad van Bestuur van Corelio)? Hier zit precies meer achter.

Oud-bankier

Hierbij een filmpje waarin voormalig ING-econoom en momenteel Itinera's hoofdeconoom Ivan Van De Cloot zijn mening geeft over aanvullende pensioenen.